Uit de fles of uit de kraan, wie proeft het verschil?

Is flessenwater dan toch niet een klein beetje gezonder en lekkerder dan kraanwater? Microbioloog Paul van der Wielen geeft het antwoord aan Trouw.
De lezer weet best dat kraanwater als gezond bekend staat. Maar toch, hij neemt regelmatig een slok uit de Spa-fles en dat smaakt toch een stuk lekkerder. Hij heeft het idee dat de smaak uit de fles meer puur is. En het etiket op de fles van Spa Reine zet hem aan het denken. Dit water is uiterst mineraalarm, staat er bijvoorbeeld. Dat is minder belastend voor het lichaam. Er zit weinig zout in en vergeet niet, het bronwater heeft een lange ondergrondse reis gemaakt en komt diep uit de grond.
'Ja, dat laatste klopt op zich wel', zegt microbioloog Paul van der Wielen. 'Alleen komt het meeste drinkwater ook diep uit de grond. Dat is net zo schoon en zuiver. Wat dat betreft is er geen verschil.' Hij geeft als voorbeeld een Nederlandse fabriek die mineraal water bottelt. Die haalt het water diep onder de grond middenin Nederland. 'Maar aan de overkant van de snelweg ligt het drinkwaterbedrijf, en dat doet precies hetzelfde.'
Van der Wielen werkt bij KWR, het kenniscentrum voor water. Hij geeft toe, een deel van het drinkwater halen de bedrijven uit het oppervlaktewater. 'Maar dat wordt heel goed behandeld, zodat er geen medicijnen of ziekmakende bacteriën meer inzitten', zegt Van der Wielen. Ook dat water is net zo goed drinkbaar als flessenwater.
Anders dan veel mensen denken, is de wet voor de drinkwatervoorziening veel strenger dan de voedsel- en warenwet, waarin de eisen voor flessenwater zijn vastgelegd. Dat zou wat betreft de veiligheid zelfs in het voordeel van kraanwater kunnen spreken, maar in de praktijk is er volgens de microbioloog geen verschil.