brian-yurasits-1617631-unsplash.jpg

Minder microplastic in oppervlaktewater

Hoe maken we rivieren en kanalen vrij van plastic? Tegenwoordig kun je er bijna niet meer omheen: verdwaald plastic in rivieren, kanalen en oceanen. Om dit probleem aan te pakken gaat PWN samen met Hoogheemraadschap Hollands Noordkwartier, The Great Bubble Barrier en wateronderzoeksinstituut KWR een onderzoek starten dat het doorstromen van microplastics van gezuiverd afvalwater naar het oppervlaktewater moet tegengaan.

Microplastics in oppervlaktewater

Aanleiding voor het onderzoek is de toenemende hoeveelheid microplastics die via afvalwater in het oppervlaktewater terechtkomen met alle mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid. We pakken het probleem bij de oorzaak aan zodat we zoveel mogelijk plastic tegen kunnen houden op weg naar de oceanen. Op deze manier voorkomen we grote aantallen microplastics, die een bedreiging kunnen worden voor mens en milieu, in oppervlaktewater.

“Door de wereld van de onderzoekers en de start-up samen te brengen, zijn we in staat om versneld tot oplossingen te komen.”
Suze van der Meulen, Innovatiemanager

Bellenscherm

Tijdens het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een bellenscherm, de Bubble Barrier. Dit scherm zal geplaatst worden bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie in het Noord-Hollandse Wervershoof. Door eerdere testen is al gebleken dat het scherm plastic groter dan 1 mm kan verwijderen uit rivieren en kanalen. Microplastics zijn echter nog kleiner en dus zal onderzocht worden of het bellenscherm ook geschikt is voor dit type plastic.

Tijdens een pilot in de IJssel is gebleken dat het bellenscherm gemiddeld 86% van het testmateriaal onderschept. Het bellenscherm heeft kleine gaatjes waar luchtdruk op wordt gezet, waardoor een muur van bellen ontstaat. Door de natuurlijke stroming van een rivier en de diagonale ligging van het bellenscherm wordt het plastic naar de oever geleid. Hier wordt het plastic uit het water gefilterd zonder dat de scheepvaart en vissen hiervan hinder ondervinden.

Klik hier voor meer informatie over dit project.