Overzicht

Heeft mijn huis loden leidingen?

Het kraanwater van PWN is van uitstekende kwaliteit, voor iedereen veilig om te drinken en wordt beter gecontroleerd dan voedingsmiddelen. In enkele specifieke situaties kan te veel lood in kraanwater voorkomen. Dit kom dan door loden leidingen in huizen gebouwd voor 1960, of tijdelijk door nieuwe kranen en leidingen die nog onvoldoende zijn doorgespoeld. 

Vroeger werden waterleidingen naar en in de woningen meestal gemaakt van lood. Later werden andere materialen gebruikt, zoals koper en kunststof. Nadat bekend werd dat het kraanwater uit loden leidingen lood kan bevatten, heeft PWN deze leidingen naar de watermeters vervangen. PWN levert kraanwater van hoge kwaliteit.  

  • Waterleidingen tot aan de watermeter 
    Sinds 1990 zijn door PWN alle loden leidingen tot aan de watermeter vervangen. Toch komt het soms nog voor dat de leiding naar uw watermeter gedeeltelijk van lood is. PWN is verantwoordelijk voor het vervangen van deze leidingen. Vermoedt u dat dit het geval is? Neem dan contact op met onze klantenservice.  

  • Waterleidingen vanaf uw watermeter tot uw kraan 
    In de meeste huizen die gebouwd zijn voor 1945 werd lood gebruikt voor de leidingen. Maar ook in huizen met bouwjaar 1945 tot 1960 worden nog wel eens loden leidingen aangetroffen. De woningeigenaar - dat wil zeggen u zelf of de verhuurder - is verantwoordelijk voor het vervangen van de loden waterleidingen in huis vanaf de watermeter.

Uit onderzoek blijkt dat een te hoge lood concentratie schadelijk kan zijn voor kinderen tot en met 7 jaar, ongeboren kinderen en zuigelingen die flesvoeding krijgen. 

Ziet u bij de watermeter géén lood, maar twijfelt u of er ergens in huis nog een loden leiding zit? Dan is het mogelijk om het water uit uw kraan zelf te testen en door een gespecialiseerd laboratorium te laten analyseren. Een testkit bestelt u gemakkelijk via de website www.loodinwatertesten.nl

Lees meer over lood in kraanwater >>