Overzicht

Waarom laat PWN water de straat en het riool in lopen?

PWN levert elk moment van de dag schoon en betrouwbaar drinkwater. Om die kwaliteit te waarborgen, moet het waterleidingnetwerk goed onderhouden worden. Dit doen wij onder andere door regelmatig de waterleidingen door te spoelen (spuien).

In drinkwater zitten kleine deeltjes, zoals ijzer, die naar de bodem van de waterleidingen zinken. Op momenten dat er veel water wordt gebruikt, in warme periodes bijvoorbeeld, kunnen die deeltjes loskomen en het water een lichtbruine kleur geven. Dit ‘bruine’ water is niet schadelijk voor uw gezondheid, maar voor de zekerheid raden we het drinken van bruin water af voor kwetsbaren, ouderen en baby’s. Het ziet er ook niet echt fris uit. PWN voert daarom regelmatig spoelwerkzaamheden uit om de waterleidingen schoon te houden.

Hoe gaat het spoelen in zijn werk?

Spoelen, of spuien zoals het in vakjargon heet, gebeurt door het water sneller dan anders door een deel van de waterleidingen te laten stromen. De kleine deeltjes op de bodem van de waterleidingen komen dan los en worden meegevoerd. Door een brandkraan open te zetten, laten wij dit water vervolgens wegstromen in het riool of in een sloot. Het spoelen duurt ongeveer een half uur tot een uur en vindt altijd maar in een klein deel van het waterleidingnetwerk plaats.

Wanneer wordt er bij mij in de straat gespoeld?

Behalve als het vriest of bij een hittegolf (afgegeven door KNMI), spoelt PWN regelmatig in een paar straten de waterleidingen door. Als uw straat aan de beurt is, ontvangt u van ons van tevoren een brief of e-mail. Tijdens de werkzaamheden hoeft u niet thuis te blijven.

Dit is toch zonde van het water?

Uiteraard proberen we bewust om te gaan met het water en daarom willen we het spoelen van de leidingen tot een minimum te beperken. We gebruiken niet meer water dan nodig is om de leidingen te onderhouden. Naar verhouding wordt er op een gemiddelde zomerdag 330.000 m3/dag drinkwater gebruikt door de inwoners van Noord-Holland. Tijdens het spoelen gebruiken we maar een kleine fractie hiervan, meestal nog geen 100 m3/dag.